Ψηφιακή Οδοντιατρική Ακτινολογία

Ο ορθοπαντομογράφος NewTom GiANO, κατασκευάζεται στην Ιταλία από την εταιρία NewTom, που είναι η πρώτη στον κόσμο που εφάρμοσε την τεχνολογία της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) στην οδοντιατρική ακτινολογία.

Στo NewTom GiANO εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη τεχνολογία, προσφέροντας δυνατότητες πληθώρας εξετάσεων δύο (2D) ή τριών (3D) διαστάσεων.

Το NewTom GiANO, είναι εξοπλισμένο με δύο διαφορετικές κεφαλές, μία για 2D εικόνες και μία για 3D εικόνες, εξασφαλίζοντας για κάθε λήψη την καλύτερη δυνατή εικόνα με την λιγότερη δυνατή έκθεση του εξεταζομένου στην ακτινοβολία.

Η δόση της ακτινοβολίας είναι πολύ βασική παράμετρος στην κατασκευή των φημισμένων μηχανημάτων της NewTom και για αυτό έχει διαλέξει να εξοπλίζει τα μηχανήματά της με την πλέον σύγχρονη λυχνία παλμικής εκπομπής, σε αντίθεση με τα περισσότερα αντίστοιχα μηχανήματα που φέρουν λυχνίες συνεχούς εκπομπής. Ο χρόνος λήψης και η έκθεση στην ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα μειωμένες συγκριτικά με τα  άλλα υβριδικά ακτινογραφικά συστήματα της αγοράς. Η λήψη της πανοραμικής ακτινογραφίας απαιτεί χρόνους που ξεκινούν από τα 7,5 δευτερόλεπτα, της κεφαλομετρικής από τα 3,4 δευτερόλεπτα  και της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (CBCT) από τα 18 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια της ακτινοβόλησης σε μια τρισδιάστατη λήψη, είναι μόνο 3,6 δευτερόλεπτα από τα συνολικά 18 που διαρκεί η περιστροφή ! Ο μειωμένος χρόνος εξέτασης καθιστά την διαδικασία ιδιαίτερα φιλική στον εξεταζόμενο.

Ψηφιακή Οδοντιατρική Ακτινολογία Ψηφιακή Οδοντιατρική Ακτινολογία Ψηφιακή Οδοντιατρική Ακτινολογία

 

Επιπλέον, σε όλα τα μηχανήματα NewTom υπάρχει εγκατεστημένη η πατενταρισμένη τεχνολογία SafeBeam, η οποία υπολογίζει αυτόματα την εφαρμοσμένη δόση ακτινοβολίας για κάθε εξεταζόμενο ξεχωριστά, διασφαλίζοντας την βέλτιστη απεικόνιση με τη μικρότερη δυνατή έκθεση στην ακτινοβολία.

Η λυχνία στο NewTom GiANO, περιστρέφεται 360 μοίρες και λαμβάνει 360 εικόνες, μία ανά μοίρα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τον λιγότερο δυνατό υπολογισμό στην ανασύνθεση της εικόνας, έχοντας πλέον το μέγιστο δυνατό των πληροφοριών απευθείας από την λήψη, με άμεσο αντίκτυπο φυσικά στην ακρίβεια της εικόνας. Αυτό είναι και ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του NewTom GiANO που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο αντίστοιχο μηχάνημα.

Το μεγάλο πεδίο ακτινοβόλησης εξασφαλίζει την απεικόνιση ολόκληρης της γνάθου με μία μόνο λήψη, μειώνοντας την έκθεση του εξεταζόμενου στο ελάχιστο. Το voxel size του μηχανήματος που φτάνει μέχρι και τα 75μ σε συνδυασμό με τα 16 bit της εικόνας, εγγυώνται την μέγιστη ακρίβεια και την καλύτερη δυνατή απεικόνιση στην κλίμακα του ακτινογραφικού γκρι.

Το NewTom GiANO εκτελεί με ακρίβεια τομογραφίες κωνικής δέσμης, έχει 12 ειδικά προγράμματα για πανοραμικές εξετάσεις, 14 προγράμματα για μελέτη της κροταφογναθικής άρθρωσης, 3 προγράμματα για μελέτη των ιγμορείων και 10 ειδικά προγράμματα για κεφαλομετρικές εξετάσεις, ενώ προσφέρεται και η δυνατότητα εξωστοματικής λήψης bitewing ακτινογραφιών !

Κάθε εξέταση εκτός από film, δίνεται και σε DVD ή USB stick, ενώ στις τρισδιάστατες εξετάσεις τομογραφίας κωνικής δέσμης περιλαμβάνεται και δωρεάν λογισμικό (NNT) για την επεξεργασία των εικόνων και από τον παραπέμποντα.

 

Στο τμήμα Ψηφιακής Οδοντιατρικής Ακτινολογίας μπορούν να γίνουν οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Ψηφιακή Πανοραμική Ακτινογραφία
  • Εξωστοματική Bite-wing Ακτινογραφία
  • Ψηφιακή Ακτινογραφία Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
  • Ψηφιακή Κεφαλομετρική Ακτινογραφία
  • 3D Τομογραφία Κωνικής Δέσμης CBCT (γνάθων, ιγμορείων, κροταφογναθικής διάρθρωσης)